Ingen skyddsjakt på arga älgar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick polisen i Östersund ut med en varning om närgångna älgar på Frösön, Valla.

Jämtlandsnytt träffade Jerker som bor i området. Hans familj ser ofta älg – nu senast fick hans dotter närkontakt.

Under sommaren har polisen fått in flera samtal om närgångna älgar i ett bostadsområde på Valla, Frösön. Enligt boende på plats uppehåller sig både en älgko med kalvar och två tjurar, som antagligen är fjolingar, i området.

Jerker Gustafsson bor med sin familj i området och de har ofta sett älg runt knuten. Nu senast var det dottern i huset som fick närkontakt.

– Hon var på väg hem på cykeln när älgen stod där, säger Jerker Gustafsson.

Dottern vågade inte cykla förbi utan Jerker fick komma och möta henne. Hela tiden stod älgen kvar.

– Den var väl fem meter ifrån oss, säger Jerker.

De flesta samtal som polisen fått om älgarna har bara handlar om att de sett älgar, men polisen har även fått in samtal om att älgar gjort utfall mot gående.

Av den anledningen var frågan om avlivning uppe på polisens dagordning under måndagen.

Hund ofta med

Men någon skyddsjakt blir det inte i nuläget. Det beslutet tog polisen efter några timmar. Det beror främst på att älgarna hittills inte varit någon fara för människor – iallafall inte vad polisen fått information om. I enstaka fall har det visserligen blivit närkontakt men då har det, enligt polisen, oftast funnits en hund i närheten vilket kan ha retat upp älgen.

Eventuellt kommer polisen försöka skrämma bort älgarna från platsen men misslyckas man och problemen fortsätter kan ett nytt beslut komma.

– Vårt råd är att verkligen tänka på att det handlar om vilda djur och att man ska hålla avstånd, framförallt om man har hund med sig, säger Peter Moberg vid Östersundspolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.