Karl-Olov Ekqvist var med när 21-åringen blev attackerad av björn Foto: SVT

”Vi hörde ett vrål”

Uppdaterad
Publicerad

Först ett vrål och sen två snabba skott. Det var vad 21-årige Robins jaktkamrater hörde, när Robin blev attackerad av en björnhona under lördagsförmiddagen.

Vi träffar Karl-Olof Ekqvist på en grusväg, strax utanför Gåxsjö. Det var alldeles i närheten som jaktkamraten Robin igår attackerades av en björnhona med ungar.

– Vi hörde ett vrål och sen två snabba skott, berättar Karl-Olof. Sen skrek Robin på jaktradion att han blivit biten av en björn.

björnattack Gåxsjö

Karl-Olof och två jägare till, gav sig då i väg mot Robin, som hade gått med hunden som fått upp ståndskall på älg

– Sen mötte vi han när han kom ut på en väg, stapplandes, säger Karl-Olof till SVT. Han var ju biten i benet och chockad förstås.

Robin fördes till sjukhus, där han nu vårdas. Han berättar för SVT Jämtlandsnytt att han har bitskador i vänster ben och vänster bröstkorg, men att inget är brutet. Han tycker han haft tur.

Är det mycket björn i området där ni jagar?

– Ja, det är det, säger Karl-Olof. Vi har ju sett björn nästan varje gång vi jagat i höst.

Eftersom Robin skjutit två skott mot björnhonan så satte länsstyrensen i eftersök under lördagen. Ett sök som fortsatte under söndagen. Man har sett björnungarna, men inte hittat några spår efter honan ännu. Hon kan vara skadskjuten.

Det är första gången som någon har blivit attackerad av en björn i Karl-Olof Ekqvists jaktlag. Händelsen igår, gör honom eftertänksam.

– Man vet ju att dom är ikring en, säger han, och jag kommer nog att vara lite vaksam framöver. Samtidigt vet man ju inte hur man reagerar om det kommer en björn och går till attack helt plötsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

björnattack Gåxsjö

Mer i ämnet