”Vi skriver historia”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ytterligare fynd hittats vid utgrävningarna vid Frösö kyrka. Hittills har ett 20-tal hela skelett grävts upp och fynden kan inte bara skriva om historien, de skriver den historia som saknats. I morgon blir det visning för allmänheten.

Arkeologerna arbetar febrilt med utgrävningarna vid den gamla bodgårdsmuren vid Frösö kyrka. Det man trodde skulle bli en ganska snabb utgrävning har vuxit och vuxit.

– Vi hittar hela tiden nya skelett, både hela och i delar, berättar Anders Hansson, chefsarkeolog på Jamtli.

Hittills har man hittat ett 20-tal hela skelett men också ett lager av skelettdelar som ligger huller om buller.

– Vi tror att det kan vara så att de skeletten är flyttade och återbegravda här, säger Anders Hansson. Vi tror att de flyttades på när man skulle bygga stenkyrkan och behövde flytta på befintliga gravar.

Skriver historia

Men samtidigt så förbryllar fynden. För under lagret med skelettdelar så har man hittat hela skelett igen. Innebär det då att de skeletten är äldre än de som man för några veckor sedan trodde var från 1200-talet?

– Ja, vi vet inte, skrattar Anders Hansson. Vi får väl se vad vi hittar mer, och vad analyserna visar.

Kommer fynden som ni gör här att skriva om historien kring Frösön och Frösö kyrka?

– Det finns ingen historia, säger Anders Hansson. Vi skriver historien nu. Historien om de första kristna på Frösön och det är stort.

Röner stort intresse

Utgrävningarna och fynden har rönt stort intresse i hela landet. Experter från hela landet följer utgrävningarna och har också erbjudit hjälp på olika sätt. Nu måste pengar och resurser fram för att kunna analysera fynden.

– Det arbetet kommer att ta minst hela nästa år, säger Anders Hansson.

Visning under onsdagen

Det är också många ortsbor som kommit förbi för att titta på utgrävningarna och för att ge allmänheten en chans att se vad som görs så ordnas det en allmän visning på onsdagseftermiddagen mellan 13 och 15.

– Vi vill ju ge folk möjlighet att få ta del av det här, säger Anders Hansson. Det här är ju enda möjligheten att titta på det här på plats.

Anledningen till utgrävningarna är att den gamla bogårdsmuren runt Frösö kyrka måste renoveras. Fynden som har gjorts har försenat det arbetet med många veckor. Nu har arkeologerna lovat att de ska vara klara på fredag. Då ska man ha kommit så djupt så att inga fler gravar hittas.

– Vi har ju haft fel förr, säger Anders Hansson, men vi plockar in fler arkeologer nu för att bli klara.

Under den timme som SVT Jämtlandsnytt är på plats hittar arkeologerna flera nya skelett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.