Vill överklaga Långforsendomen

Uppdaterad
Publicerad

Intresseorganisationerna Sportfiskarna och Älvräddarna beslutade på onsdagen att de tänker överklaga beslutet om byggnation av ett nytt kraftverk i Långforsen.

I dag kom beskedet från Mark- och miljödomstolen att Jämtkraft får renovera vattenkraftverket i Långforsen. Men det sitter inte rätt hos alla. Sportfiskarna och Älvräddarna påstår nu att projektet strider mot vattendirektivets icke-försämringskrav och att det inte kan anses tillåtet enligt miljöbalkens krav på samhällsekonomisk nytta, samt strider mot miljöbalken 4:6.

– Utan subventioner hade Jämtkraft knappast varit intresserade av att bygga kraftverket, säger Christina Lindhagen på Sportfiskarna.

Missnöje

Även Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och länsstyrelsen ska ha visat missnöje mot byggnationen av ett kraftverk med damm.

– Bortsett de rent juridiska argumenten har det också en moralisk dimension. Skyddet finns eftersom vattenkraft alltid påverkar ekosystemen oerhört negativt, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.