Inom det rödmarkerade området vill kommunen att farten sänks till fem knop.

Vill sänka farten på Storsjön

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun vill att hastighetsbegränsningen sänks till 5 knop på Storsjön i området vid Badhusparken.

– Då båtar och andra motorfordon samsas med till exempel badande kan olyckan lätt vara framme. För att motverka det och skapa en säker miljö för alla på sjön så vill vi därför begränsa hastigheten i detta område där många vistas, säger Mona Modin Tjulin (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun i ett pressmedelande.

Enligt kommunen ställer sig flera båtklubbarna  positiva till en hastighetsbegränsning inom området. Det är dock inte kommunen som bestämmer över hastigheten.

Länsstyrelsen beslutar om hastighetsbegränsningar på sjön. Om länstyrelsen i Jämtland nappar på kommunens förslag kan den högsta tillåtna hastigheten för alla båtar, vattenskotrar och andra fordon i området vid Badhusparken sänkas till fem knop.

Östersunds kommun vill att hastighetsbegränsningen ska gälla fram till den 31 augusti.

– Det är överlag vanligt med hastighetsbegräsningar av den här typen i andra svenska städer med centralt belägna vattenområden, så det är egentligen inga konstigheter, säger Mona Modin Tjulin, som menar att flera båtklubbarna ställer sig positiva till en hastighetsbegränsning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.