Vill utnyttja fiskvårdspengar

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft vill att de tre miljoner som företaget avsatt för fiskevård i Indalsälven vid Hissmofors vattenkraftverk ska utnyttjas. Av den anledningen ansöker Jämtkraft nu om att förlänga den period som pengarna får användas.

Det är Länsstyrelsen, Kammarkollegiet, Havs- och vattenmyndigheten och Hissmofors fiskevårdsområde som gemensamt beslutar om vilka åtgärder som ska göras för att stärka fiskebeståndet.

– Vi hoppas att en tidsförlängning fram till utgången av 2018 ger parterna en chans att komma överens om vad de vill göra för pengarna, säger Tommy Borgh, chef för elproduktion vid Jämtkraft.

Tre miljoner

När Hissmofors nya vattenkraftstation uppfördes avsatte Jämtkraft tre miljoner kronor som kompensations för eventuellt grumligt vatten och annan påverkan på vattenmiljön som byggnationen kunde ge upphov till. Eftersom de tre miljonerna inte använts till fullo vill man nu förlänga tiden med vilken man får använda summan.

– Jag tror att det går att åstadkomma stor nytta för fiskebeståndet för de tre miljonerna, säger Tommy Borgh.

Indalsälven är en av Sveriges mest vattenrika älvar och rinner från Jämtlandsfjällen ned till dess utlopp knappt en mil från dess nedersta vattenkraftverk i Bergeforsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.