Vindkraften ger jobb

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften ska ses som en stor industri i glesbygd. Det menar Vindkraftcentrum i Hammerdal.

400 företag i länet fick frågan om de levererat tjänster till vindkraftsbranschen. När Vindkraftcentrum redovisade undersökningen visar det sig att det innebar 600 årsarbeten under 2013 då 70 vindsnurror restes i länet. Det handlar om allt från uthyrning av logi till det som följer med stora byggen.

– Det är häftigt för det är lika mycket som Skistar och Jämtkraft har tillsammans i länet, säger Torbjörn Laxvik projektledare för Vindkraftcentrum.

Torbjörn Laxvik menar att det gäller för folk i berörda byar att vara på tårna.

– Utbilda sig till exempel till tekniker och entreprenörer kan gå samman och se vilka jobbde kan vara med och konkurrera om. Allt för att jobben ska stanna lokalt.

Hårt tryck när parkerna byggs men sedan då?

– Vi har tittat på Havsnäs under två år. Där har 48 verk gett 18,5 årsarbeten per, 16 av dem är lokala. Det är vindkraftstekniker, snöröjning och annan service som behövs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.