Wassberg viktig VM-kugge

Uppdaterad
Publicerad

Den gamle skidlegenden Thomas Wassberg från Åsarna är en viktig kugge i organisationen kring skid-VM i Falun. Hans erfarenhet är viktig när banorna ska prepareras till allra bästa skick.

Men det är ingen lätt uppgift de spåransvariga med Wassberg i spetsen har.

Vädret har växlat flitigt hittills under VM-arrangemanget med temperaturer kring nollan eller flera plusgrader under dagarna, och nederbörd både i form av blötsnö och regn. Något som ställer banpreparerarna på svåra prov.

– Vi jobbar till långt fram på kvällarna. Ibland en bit in på nätterna också, berättar Thomas Wassberg för SVT Jämtlandsnytt.

Saltning

De senaste dagarna har spåren saltats, helt eller delvis, för att hålla i det blöta och lösa föret.

– Nu har vi saltat hela banan, och nu behövs det mer väta, flera plusgrader eller regn, för att det ska bita och då kan vi salta igen. Det gör spåren fastare, förklarar Wassberg.

– Men blir det inte blötare än så här, då blir banorna ännu lösare än vad de varit under några av VM-loppen hittills. Då blir det sämre...

Vetenskap

Rena vetenskapen alltså. Dessutom måste man ha vädergudarna på sin sida.

– Som det är nu, här där vi står, så har saltet en negativ effekt – så länge det inte blir blötare alltså. Så det är väl det som varit svårast hittills – om vi ska salta eller inte. En svår avvägning, menar Wassberg.

Hur går det då för åkarna från Jämtland, Härjedalen och Västernorrland i de avslutande långloppen?

– Svärt att säga. Johan (Olsson från Åsarna) har ju chansen på femmilen. Det kommer att gå bra för honom. Om det räcker till medalj, det får vi se.

Den gamle skidkungen Wassberg tycker att inramningen kring VM i Falun varit mycket lyckad.

– Hittills har inramningen kring det här VM:et varit bra mycket större än vid tidigare stora skidmästerskap i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.