Yran tar ställning för Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna bakom Storsjöyran tar nu ställning för hiphopbandet Kartellen efter den uppmärksammade avstängningen av gruppen från Peace and Love-festivalen.

Kartellen skulle egentligen ha spelat på Peace and Love-festivalen i Borlänge i början av juli. Men på torsdagen avbokades gruppen av arrangörerna. Detta efter att Mittmedia-koncernen, som sponsrar festivalen, avbrutit sitt samarbete med Peace and Love.

Avbokningen av Kartellen har väckt starka reaktioner, bland annat har artisten Stefan Sundström valt att hoppa av Peace Love-festivalen.

– Mittmedias diktat över Peace and Love, där dom petar kartellen, är scary brott mot yttrandefrihet. Dags att sätta stopp. Jag hoppar fan av! skriver han på Twitter och Facebook.

Måste också få höras

Och nu tar också Storsjöyran ställning för Kartellen, på sin Facebooksida skriver yran:

”Kartellen är en omstridd och omtyckt rapgrupp...Deras bakgrund är mörk, de har suttit i fängelse och deras texter handlar ofta kriminella livets baksida...Vi på Yran tycker att även en sådan röst har rätt att bli hörd och hoppas verkligen att våra partners inte ska börja detaljstyra vårt program, utan respektera artisternas konstnärliga uttryck – även om de kanske inte alltid till överensstämmer med vad man själv gillar.”

Mittmedias beslut att avbryta samarbetet med festivalen fattades av marknadsavdelningen, som motiverar beslutet med hänvisning till deras sponsringspolicy.

Dömd för hot

– Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmar är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger Peter Holmbom till tidningen Dalademokraten.

Förra året dömdes Kartellens Sebbe Stakset för att ha hotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Twitter.

Peace and Love-festivalens arrangörer skriver på sin webbsajt att man bokades Kartellen tidigt och att det i efterhand har framkommit uppgifter som nu gör att man valt att avboka bandet.

Gjorde felbedömning

– Vi på Peace & Love har ett starkt ställningstagande mot våld och är partipolitiskt obundna. Våra grundvärderingar bygger på att vi tillsammans kan skapa en värld av jämlikhet, mångfald och förståelse. I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen. Efter att ha mottagit mer information är vår bedömning att deras agerande inte är förenligt med Peace & Loves värderingar, säger Susan Törne Henningsson, vice ordförande i Peace & Love Foundation, i ett uttalande på festivalens webbsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.