Foto: SVT

Yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på fällande domar och fängelse när rättegången kring dödsolyckan i Lillhärdal avslutades under fredagen. Försvararen vill fria den 23-åring som är åtalad.

I tre dagar har hovrätten för nedre Norrland prövat ärendet kring fallet i Lillhärdal, där en 11-årig flicka dödades 2012. Flickan dog av skallskadorna hon ådrog sig när hon blev påkörd av en motorcykel i augusti 2012.

Den 23-åring som körde motorcykeln åtalades för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Åklagaren menade att mannen kört för fort och medvetet kört upp på trottoaren där flickan gick. Åklagaren menade dessutom att 23-åringen inte haft rätt att köra motorcykeln. Men en oenig tingsrätt friade mannen från att ha vållat olyckan. Det gick inte att bevisa att han varken kört för fort eller medvetet kört på flickan, ansåg tingsrätten. Därför fälldes han endast för att ha kört motorcykeln utan att ha rätt till det.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Tingsrätten friade 23-åringen från ansvar för olyckan, men dömde 23-åringen för olovlig körning.

Fallet överklagades till hovrätten som nu har prövat ärendet.

– Jag yrkade på att min klient ska frias, säger Joakim A Nyman, 23-åringens advokat. Åklagaren yrkade på att min klient skulle fällas och dömas till fängelse.

Dom faller den 10 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Lillhärdal

Mer i ämnet