Allt fler opererar trubbnosiga hundar

Uppdaterad
Publicerad

Se veterinären härma mopsens andningsbesvär.

På Smådjurskliniken i Jönköping märker man av intresset från hundägare att operera sina trubbnosiga hundar. Från någon enstaka operation i månaden opererar klinken nu flera hundar i veckan.

– Före operationen har de problem med värme och de har problem med aktivitet. Många gånger är det husses och mattes nattsömn som störs av snarkningarna, säger Ulf Axelsson, veterinär på kliniken.

Hundarna som opereras är exempelvis mopsar och doggar och aveln medför att hundarnas nosar är platta och att de därför har svårt att andas.

Långt gomsegel

Även hundarnas gomsegel är långt och tjockt vilket medför att luften har svårt att passera ner i luftstrupen.   

– Det ger de snarkande ljuden, säger Ulf Axelsson.

Men nu har runt 800 veterinärer från Sveriges veterinärförbund gått ut och krävt att aveln av de trubbnosiga hundarna ändras vilket lett till en debatt om hundarnas andningssvårigheter.

– Det är ett stort önskemål att vi har friska hundar, säger Ulf Axelsson om uppropet.

Dröjt för länge

Monica Adolfsson som arbetat med hundar länge, bland annat i tv, välkomnar uppropet, men tycker samtidigt att det dröjt för länge innan veterinärförbundet uppmärksammat trubbnosiga hundars lidande.

– Veterinärer är väldigt försiktiga i sina uttalanden, men nu tycker jag verkligen de slagit näven i bordet. Detta är allvarligt för raserna, säger hon.     

Enligt Ulf Axelsson märker hundägarna stor skillnad på sina trubbnosiga hundar efter att de genomgått en operation.

– De kan röra sig mer och är piggare och gladare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.