Foto: SVT/Arkiv

Anhållna kan ligga bakom inbrottsvåg

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit två personer som misstänks ligga bakom nattens stölder. Två kyrkor, en restaurang och en källare utsattes under natten mot lördagen för inbrott.

Inbrottsvågen som drog in över Jönköping natten till lördag kan ha dykt upp på polisens radar när den redan var halvvägs in. Det var vid klockan 03 natten mot lördagen som den första anmälan kom in om att det skett ett inbrott. Det var på restaurangen Taste of Beirut i centrala Jönköping.

– Vi tar upp en anmälan på platsen om att det saknas kontanter, säger vakthavande befäl Maria Lavesson till SVT Nyheter Jönköping.

Polisen larmas i akten

Bara trekvart senare, klockan 03:45, får polisen in ett samtal om ett pågående inbrott i en källare på Brahegatan i Jönköping. Polisen åker till platsen och lyckas gripa två personer i närheten.

– Källaren används delvis som garage och de misstänkta personerna har gjort inbrott i en bil. I fordonet fanns bland annat barnfilmer och dessa hittar vi när vi griper gärningspersonerna, berättar Lavesson.

På morgonkvisten lördag anhålls båda männen av jouråklagare. De är födda 1970 respektive 1978 och hemmahörande i Jönköpings län.

Strax innan lunch på lördagen meddelar polisen att de två män som anhållits under morgonen nu även misstänks för inbrottet på restaurang Taste of Beirut. Anledningen är att gods hittats hos dem som misstänks komma från restaurangen.  

Inbrott i kyrkor

Under morgonen anmäls även två inbrott i kyrkor. Dessa uppdagas när personalen börjar jobba. Det första anmäls från Centrumkyrkan i Forserum. Enligt polisen verkar det som att de renoverar i kyrkan och det är lite oklart hur tjuven eller tjuvarna tagit sig in.

– Man verkar ha brutit upp en dörr och sparkat upp ytterligare dörrar för att komma in i kontorslokalen. Där har man stulit en dator. Man har rört till ordentligt i kyrkan, bland annat i en avdelning där man har barnverksamhet, återger vakthavande befäl.

Detta efter att en av polisens patruller varit på plats under morgonen. I samband med det gjordes en brottsplatsundersökning.

Kontanter stulna från kyrka

Strax innan klockan tio på lördagsmorgonen får polisen ett samtal om att det skett ytterligare ett inbrott i en kyrka. Denna gång gäller det Ekumeniakyrkan i Kaxholmen.

– Gärningspersonen har brutit upp entrédörren och ytterligare två dörrar för att ta sig längre in i kyrkan. I det här fallet har det stulits kontanter till ett oklart värde, förklarar Lavesson.

Även där har polisen gjort en brottsplatsundersökning under lördagsförmiddagen.

Kan vara samma tjuvar

Restaurangen och det privata hemmet vars källare bestulits ligger mindre än 500 meter ifrån varandra. Där misstänker alltså polisen att det är de två anhållna männen som gjort inbrott. Däremot ligger kyrkan i Forserum 20 minuters bilväg från centrum och kyrkan i Kaxholmen ligger 15 minuter med bil från stan i en annan riktning. Men den lite udda gemensamma nämnaren är intresset för barnavdelningen i en av kyrkorna och barnfilmer vid källarinbrottet.

–  Det går inte att utesluta att det är restaurangtjuvarna som varit på stöldturné tidigare under natten. Kaxholmen och Forserum ligger förvisso utanför Jönköping, resonerar vakthavande befäl.

Men eftersom inbrotten i kyrkorna skett under natten kan de kanske ha hunnit med dessa ändå?

–  Ja, precis. Vi vet inte exakt i tid när de hänt så det går inte att utesluta. Nu får vi jämföra spår från kyrkorna med de män som sitter anhållna så kanske det kan ge klarhet. Men så långt har vi inte kommit än.

Och ni har heller inga andra misstänkta för inbrotten i kyrkorna?

–  Nej, inte som det ser ut just nu, avslutar polisens vakthavande befäl Maria Lavesson för SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.