Foto: SVT

App stoppas på skola i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu sätter Junedalskolan i Jönköping stopp för eleverna att använda appen Periscope. Risken är att elever sätter igång bus på lektioner och utsätts för kränkningar resonerar skolledningen.

Appen Periscope har på kort tid blivit populär bland ungdomar. Här kan de livesända och vem som helst kan kommentera det som sänds. Men lärare slår nu larm om att lektioner kan saboteras när elever triggar varandra och att risken för kränkningar av elever är stor.

– Eftersom kamrater går in och tittar på din sändning  så kan de till exempel uppmana till att hitta på något bus som till exempel när man nått 100 gilla kasta ett suddgummi, reta läraren – alltså trigga den som ”livar” att hitta på något. Det finns också stor risk att elever utsätts för kränkningar med kommentarer om utseende och sexuella anspelningar, berättar rektorn Irena Hanzek.

Två incidenter

Det var två mindre incidenter förra veckan som fick  skolledningen att agera. Det var en livesändning som startades under en lektion och en elev som kränktes under livesändning på skolgården. Eleven fick snö på sig på ett inte riktigt juste sätt, säger Irena Hanzek.

Eleven Ebba Nyberg som går i årskurs sju  berättar hur appen fungerar:

– Appen går över hela världen och söker man på Jönköping kan man se hur många livesändningar som pågår och gå in och kolla och kommentera.

Använder du själv Periscope?

– Nej, men jag brukar gå in och titta på andras live.

Vad tycker du om appen?

– Den är både bra och dålig. Det kan vara kul att gå in och se livesändningar. Men när det blir kränkande kommentarer är det inte kul. De kan vara väldigt grova. Och jag tycker att det är bra att man inte får använda den på skolan.

Ebba får medhåll av Kalle Melander som går i nian.

– Det var snabbt agerande från skolans sida och jag tycker det är bra. Sen kan jag tycka att det är roligt att appen finns så att man kan följa folk över hela världen live. Men det är ju synd när det går över till kränkningar och bus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.