Mohamed Hassein fick jobb på en plåtindustri Foto: Kristin Renulf / SVT

Arbetslöshetsprojekt gav ungdomar jobb

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan drog Gnosjö kommun, Gnosjöandans Näringsliv och Arbetsförmedlingen igång ett gemensamt projekt för att få ner ungdomsarbetslösheten. Och det har gett resultat. På två år har den sjunkit från 16 till 9 procent.

För Mohamed Hassein blev projektet vändningen. Han kom till Sverige från Somalia 2011 och har varit arbetslös sedan dess. Men nu har han fått sitt första jobb på en plåtindustri i Gnosjö.

– Det är jätteskönt, säger han. Nu kan jag klara mig själv utan hjälp från socialen eller arbetsförmedlingen. Och det är så roligt och trevligt att ha ett jobb att gå till.

Sex månaders anställning

36 ungdomar har hittills varit med i projektet och 21 av dem har fått jobb. Sex av dem har valt att börja studera. Och framgångsreceptet har just varit ett nära samarbete mellan kommun, näringsliv, Finnvedes samordningsförbund och arbetsförmedling, menar Elisabeth Andersson verksamhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Kommunen har gått in och betalat en anställning under tre månader förutsatt att företaget sedan förlänger anställningen minst lika länge.

– Vi ser ju att vi har haft en väldigt stor framgång med det här arbetssättet. Det var lite trögt i början men sedan har det bara gått bättre och bättre.

Inge Johansson från Gnosjöandans Näringsliv håller med.

– De har ett enkelt CV, de får hjälp av arbetsmarknadsenheten och så kommer samtalet och dialogen igång: vad kan du göra? Vad vill du göra? det har vi ju nytta av i företaget. Deras början hos oss kan växa till en anställning. Lärande i arbetet helt enkelt.

Triggas att jobba vidare

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit i hela Jönköpings län och Elisabeth Andersson säger att de låga siffrorna i Gnosjö inte enbart är projektets förtjänst.

– Nej, absolut inte. Självklart är konjunkturen väldigt bra just nu och det har vi haft hjälp av.

Finns det en oro för att konjunkturen ska vända och ungdomslösheten därmed ökar igen?

– Den oron finns alltid. Men vi känner att nu har vi lyckats så här bra och det triggar oss bara att jobba vidare och få ner arbetslösheten ännu mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.