Furulidsskolan i Onsala, Kungsbacka kommun, är en av alla lokaler som varit tänkta som flyktingboende och där brand anlagts. Foto: TT

Attentat ger flyktingboenden hög självrisk

Uppdaterad
Publicerad

När en verksamhet i Mullsjö öppnade evakueringsboende för flyktingar höjde försäkringsbolaget självrisken med 217.000 kronor.

Enligt Jönköpings-Posten hade verksamheten tidigare en självrisk på 9040 kronor för brandförsäkringen.

– Det här kommer som en kalldusch. De säger att privata aktörer ska ställa upp, men försäkringsbolagen ställer inte upp, säger aktören, som vill vara anonym, till JP.

Försäkringsbolaget uppger för tidningen att anledningen är den senaste tidens bränder riktade mot flyktingboenden och den höjda självrisken är en press på verksamheterna att höja brandsäkerheten.

Migrationsverket vet inte hur vanligt det är att försäkringsbolag höjer självrisken för evakueringsboenden.

Däremot går Migrationsverket miste om hundratals boendeplatser eftersom försäkringsbolagen inte vill försäkra nya flyktingboenden, skriver JP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.