Stephan Lund, förvaltningschef, säger att han är besviken på Sandhals. Han är nu misstänkt för grovt miljöbrott. Foto: SVT

Bajstunnor grävdes ner vid återvinningscentral

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals latrintunnor som ett företag skulle kört till förbränning grävdes istället ner vid en återvinningscentral utanför Värnamo. Chefen på tekniska förvaltningen har nu polisanmält sig själv och en förundersökning om grovt miljöbrott har inletts.

Det var på soptippen vid Stomsjö återvinningscentral i Värnamo som tunnorna med avföring grävdes ner.

Latrintunnorna kommer från sommarstugor och Värnamo kommun har upphandlat hämtningen av tunnorna av ett externt företag.

Den åttonde december förra året uppdagades att företaget dumpade latrintunnorna på soptippen istället för att köra dem till förbränning.

– Det är jag som är ytterst ansvarig och det är därför jag anmält mig själv i egenskap av förvaltningschef, säger Stephan Lund, chef på tekniska förvaltningen i Värnamo.

Vid två tillfällen

Enligt honom har företaget grävt ner tunnor vid två tillfällen, en gång 2014 och en gång i december.

– Min uppfattning är att de inte följt avtalet, säger Stephan Lund.

Men hur kunde era anställda tillåta detta?

– Vi håller på att undersöka det också. När jag pratar runt med medarbetarna var det pragmatiska orsaker. Tunnor var sönder och man gjorde det av smidighetskaraktär, säger han.  

Det är företaget Sandahls Entreprenad som sköter hämtningen av latrintunnorna åt Värnamo kommun.

”Undersöker detta”

Eftersom polisutredningen precis startat har företaget i nuläget inte delgivits någon misstanke om brott.

Mattias Svensson, vd för företaget, vill inte kommentera varför deras anställda grävt ner tunnorna.

– Vi håller på att undersöka detta. Det är en pågående utredning som vi har tillsammans med Värnamo kommun, säger han.   

Stephan Lund menar att det nu finns en förtroendekris mellan Värnamo kommun och Sandhals.

– Vi kommer diskutera avtalets förlängning. Vi är besvikna att det här hänt eftersom det inte finns några vinnare i den här frågan, säger förvaltningschefen.

Inlett förundersökning

Efter att Stephan Lund polisanmält sig själv har nu Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott inlett en förundersökning. Brottsrubriceringen är grovt miljöbrott.

Värnamo kommun har lovat polisen att inte gräva upp tunnorna.

– De vill vara med och dokumentera innehållet. Det är säkert mellan 300 och 400 tunnor, säger Stephan Lund.    

Vilket ansvar har Sandahls?

– Jag tycker de har ett stort ansvar att följa upp och svara mot det avtal som är tecknat med Värnamo kommun. I det avseendet så har vi delat ansvar, säger han.

Skulle förbrännas

Sandahls skulle egentligen kört tunnorna till en förbränningsanläggning på Västkusten. Mattias Svensson på Sandhals förnekar att tunnorna grävdes ner för att slippa kostnaden.

– Det var inte alls därför. Det var mer en sanitär grej, säger han.

Förvaltningschefen Stephan Lund uppger att han tänkt mycket på hur hans förvaltning hamnat i den situation de nu befinner sig i.

– Man vill säkert göra saker smidigt och vara behjälplig. Men att tumma på vissa lagar och regler och därmed försätta oss själva i trovärdighetsproblem tycker jag inte är korrekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.