Foto: TT

Grova våldsbrott mot barn utreds bättre i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det nya Barnahuset har gjort att tiden från polisanmälan till åklagarbeslut har kortats betydligt.

Paula Rostedt Nyman är polisinspektör och barnförhörsledare. Hon visar runt i det ett år gamla Barnahuset i Jönköping. Vi går in i ett ljust grönt rum med ett antal webbkameror på väggarna som är riktade mot två fåtöljer.

– Här inne förhör vi de barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp. Och i rummet bredvid sitter polis, socialtjänst, åklagare med flera och lyssnar, säger hon

Det är just det som är meningen med Barnahuset – här finns alla myndigheter samlade under ett och samma tak, vilket underlättar det utsatta barnets situation. Och nytt med Barnahuset är också att åklagaren nu kommer in i ett tidigare skede i utredningen och är med och lyssnar redan under förhören. Detta har gjort att utredningstiden har kortats med nästan tio dagar.

– Närvaron av åklagare har gjort att själva processen går fortare för vår del, säger Mikael Leidefors, kommissarie polisen Jönköping.

Näst bäst i landet

En kartläggning som Rädda barnen gjort över 2014 visar att Jönköping är näst bäst i landet på att utreda grova brott mot barn. Målet är att beslut om åtal eller avskrivning ska fattas inom 90 dagar efter att man har en misstänkt gärningsman. I Jönköping klarar man detta i 79 procent av fallen.

– Brott i nära relationer prioriteras nationellt sett, men i Jönköping har vi lagt ett särskilt fokus på just barndelen. Vi har till exempel försökt få till utbildningar för de barnförhörsledare som finns, säger Mikael Leidefors.

– Som jag ser det är det bara en vinst för barnen som kommer hit, säger Paula Rostedt Nyman. Tyvärr är det ju så här samhället ser ut med att brott begås mot barn och det är ju bra att man uppmärksammar den här typen av brottslighet. Förhoppningsvis kan det genomsyra resten av rättsprocessen så att man kan komma hela vägen.

Du som förhör de här barnen och träffar dem, hur hanterar du allt du får höra om?

– Jag har ju min yrkesroll i botten som jag lutar mig mot och utbildning för att göra det här arbetet. Jag tar inte med mig jobbet hem varje dag men det händer ju att vid svårare ärenden att jag har svårt att släppa det och tänker mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.