Foto: Kristin Renulf/SVT

Bästa maten serveras i Habo

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Kärrsliljan i Habo serverar den bästa maten enligt SPF Seniorerna.

För femte året i rad delar Matpatrullen från SPF Seniorerna ut sin rapport om mat, service och miljö på länets äldreboenden. Enligt den får Kärrsliljans äldreboende i Habo högst betyg.

– Det är nästan gourmetklass på maten och det finns alltid två rätter, säger Curt Carlqvist på SPF Seniorerna.

Lena Bergström som är kostchef på Kärrsliljan är stolt och glad över utmärkelsen.

– Jag har en oerhört engagerad personal som verkligen bryr sig om de äldre.

Hon tror också att en del av utmärkelsen handlar om att de är uppmärksamma på hur mycket de äldre äter.

– Om vi märker att någon inte äter eller börjar lämna mat så går vi hem till personen och diskuterar hur vi kan förändra menyn. På det sättet säkerställer vi att de får i sig tillräckligt med mat.

Vaggeryd sämst

Sämst i Jönköpings län, enligt Matpatrullen, är Furugårdens äldreboende i Vaggeryds kommun. Maten bedömdes som dålig bland annat för att den inte lagas på plats.

– Det är ju tråkigt att maten som vi serverar uppfattas som dålig, säger Gert Jonsson (M) som är ordförande i socialnämnden i Vaggeryd. Maten är ju jätteviktig för de äldres välbefinnande både vad gäller näringsinnehåll och den sociala funktionen vid måltiderna.

– Vi har ett uppdrag att förändra kosthållningen för de äldre i kommunen. Maten ska i framtiden lagas på varje äldreboende och det finns medel avsatt för denna förändring. Men det dröjer – förhoppningsvis kommer vi igång 2016, menar han.

SPF Seniorerna

SPF Seniorerna är en medlemsorganisation för alla som har rätt till pension oavsett ålder och är politiskt och religiöst obundet.

SPF Seniorerna har idag cirka 270 000 medlemmar, ca 820 föreningar och 27 distrikt.

SPF:s prioriterade frågor är: äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.