Foto: Kristin Renulf /SVT

Beslut om nedläggning av skattekontor skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket avvaktar nu sitt beslut om att lägga ner kontor på nio orter i landet – bland annat i Vetlanda och Värnamo. Detta efter massiv kritik från bland annat politikerhåll.

De nio kommunalråden i berörda kommuner skrev för en tid sedan på DN:debatt att de starkt kritiserar myndigheters centralisering till Stockholm. De ville då ha besked från regeringen om varför de förespråkar att statliga myndigheter ska flytta ut sina verksamheter till mindre orter samtidigt som myndigheterna själva jobbar för att centralisera sina verksamheter.

Fick massiv kritik

Efter beslutet att skattekontoret i Vetlanda skulle läggas ner har hela samhället slutit upp och jobbat intensivt. Debattinlägg har skrivits och brev till ministrar. Dessutom har de startat facebook protester för att ändra nedläggningsbeslutet. Något som gett resultat.

– Just i dag känns det jätte bra att man har valt att avvakta stadskontorets utredning. Men vi vet ju inte vad som händer på sikt, säger Anna-Maria Johansson på skatteverket i Vetlanda.

– Min förhoppning är att man landar i att det faktisk är viktig att det finns kontor runt om i landet, säger det Socialdemokratiska kommunalrådet i Vetlanda Henrik Tvarnö.

Regeringen har nu aviserat att Skatteverket ska ta fram förslag på nya principer för myndighetens lokalisering. Och därför skjuter nu verket på beslutet att lägga ner de nio skattekontoren.

– I avvaktan på vad regeringen kommer fram till kommer skatteverket inte att fatta beslut nu om den föreslagna förändringen och flytt av verksamheter från nio orter, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

500 tjänster skulle ha berörts om flytten hade genomförts.

Övriga orter förutom Vetlanda och Värnamo där nedläggning var planerad är: Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, och Ängelholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.