En tidigare okänd och färglagd bild över Virgo hamn på Danskön 1897 med fartyget Svensksund till vänster och ballonghuset till höger. Ingenjör Axel Stakes fotografier från S A Andrées Polarexpedition har länge varit eftersökta. Nu är de återfunna – i Grenna Museums arkiv. Foto: Axel Stake/Grenna Museum

Besöksrekord på Grenna Museum

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan den nya Andréutställningen öppnade 2003 har museet i Gränna haft så många besökare under juni månad som i år.

Nästan 5 000 besökare har hittat till museet och det är ovanligt många utländska turister för att vara så tidigt på sommaren. Förra året var det runt 3 000 besökare under juni månad så ökningen är väldigt märkbar.

– Det är jättekul, kalaskul. Det känns som om saker börjar falla på plats och det känns som om folk vet i större utsträckning att vi finns, säger musiechef Håkan Jorikson.

Bortglömda bilder

En anledning till rekordet tros var utställningen med de glömda Andrébilderna som hittades i februari i år som fick stort medial uppmärksamhet.

– Det ringde journalister från hela landet både från söder och norr och de ville se bilderna och veta mer, säger musiechef Håkan Jorikson.

Nu i våras har bilderna ställts ut i en utställning på museet i anslutning till den vanliga Andréutställningen. I och med det stora mediala intresset för bilderna tror Håkan Jorikson att fler har besökt museet.

Draghjälp av bok

En annan förklaring till att fler har besökt museet kan också var att författaren Bea Uusma har skrivit en mycket läst bok om Andréexpeditionen.

– Bea har nog populariserat expeditionen på nytt, säger Håkan Jorikson.

Är det inte bara det dåliga vädret?

– Jag får ofta den frågan men jag tror att det här kommer hålla i sig jag har märkt under hela året att intresset har varit större, säger Håkan Jorikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.