Betesskador medför stora ekonomiska förluster

Publicerad

Uppemot 86 procent av tallarna i vissa delar av länet har betesskador från vilt.

För skogsägarna innebär det hundratusentals kronor i förluster.

Enligt Skogsstyrelsens älgskadeinventering är betesskadorna på tall omfattande i större delen av mellersta och södra Sverige. Betesskadorna medför att allt fler skogsägare undviker att plantera tall vilket hotar den biologiska mångfalden och vilda djurs tillgång till mat.

Lars Erik Eriksson är skogsägare i Gunnarsbo utanför Norra Unnaryd. Många av hans tallar är skadade av betande älgar.

Han pekar på en tall som har betesskador.

– Den är lika gammal som granen bredvid eller yngre, men bara hälften så hög, säger Lars Erik Eriksson.

I trakterna runt Gunnarsbo är 46 procent av tallarna skadade, men på andra håll i länet uppgår skadorna till 86 procent. En älg äter ungefär fem kilo tallskott per dag.

– Det behövs inte många dygn när de väl kommer igång. De knipsar av en hektar rätt fort. Och är det ett par kalvar och kor med då går det åt mat, säger Lars Erik Eriksson.

Skadorna på tallarna får stora ekonomiska konsekvenser för skogsägarna. Enligt Skogsstyrelsens beräkningar förlorar de uppemot 100 000 kronor per hektar vid slutavverkning.

– Det känns inget vidare, säger Lars Erik Eriksson.

Vad ska man göra åt det?

– Vi ska inte vara utan älg heller, men vi måste hålla en rimlig nivå på stammen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.