Bidrag ska få unga att stanna i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i länet försöker nu få framför allt ungdomar att stanna i kommunen genom att stå för resekostnader om de bor kvar i kommunen trots att de studerar på annan ort.

I Aneby har kommunen valt att stå för hela resekostnaden för studentpendlare. I landsbygden utanför Aneby bor sjuksköterskestudenten Otto Djerf. Han pluggar i Linköping men har valt att bo hemma just för att kommunen står för hela hans resekostnader.

– Det är ju ett väldigt bra initiativ för att få folk att stanna. Det kan ju handla om ganska mycket pengar när man pendlar, säger Otto Djerf.

I länet är det ytterligare fyra kommuner som har ett liknade resebidrag, Gislaved, Gnosjö, Sävsjö och Tranås. De har valt att erbjuda ett pendlingsbidrag, men till skillnad från Aneby kommun betalar de här kommunerna bara hälften av kostnaderna.  Bidraget kan betalas ut till dem som pendlar kollektivt och som är folkbokförda i den berörda kommunen.

– Jag tycker det är viktigt att visa att vi vill att våra ungdomar ska utbilda sig. Men vi vill också att ungdomarna ska bo kvar i Aneby kommun, säger Ola Gustafsson som är tillväxtstrateg i Aneby kommun.

200 000 kronor per år

Otto Djref är en av ungefär 20 studenter som använt resebidraget senaste läsåret i Aneby. Totalt kostar bidraget runt 200 000 kronor för kommunen varje år, men i det långa loppet tror man att det kommer löna sig.

– Vi räknar med att om var femte som använder bidraget annars hade flyttat då är detta bra för kommunen, säger Ola Gustafsson.

Otto Djerf som nu förbereder sig för andra läsåret i Linköping har både under sina studier och nu under sommaren jobbat i Aneby kommun, vilket har gett skatteintäkter som kommun skulle ha missat om han bodde och jobbade i Linköping. Men trots att han är nöjd med kommunens resebidrag vill han nu flytta till Linköping.

– Det tar ju nästan två till tre timmar om dagen att pendla tur och retur. Det känns inte riktigt värt det, säger Otto Djerf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.