Foto: Jessica Gow / TT

Bli yngre med tiden – vänd den biologiska klockan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskare på Jönköping University är det möjligt att hindra åldrandet.

Hur gamla vi är enligt almanackan känner de flesta av oss till, men hur gamla är vi egentligen, i kroppen? Och vet du att man faktiskt kan sänka sin ålder, biologiskt sett.

På Gerontologiska institutionen på Jönköping University pågår ett stort forskningsprojekt om den biologiska åldern.

– Vi mäter försökspersoners syn, hörsel, lungfunktion, muskelstyrka och balans och får då enkelt fram människornas fysiska status, säger professor Åke Wahlin.

Nyttig kunskap

Han är övertygad om att en mätning av den biologiska åldern kan få stor nytta. Det finns ett exempel från Australien, där man gjort det för att bedöma äldre personers körkortslämplighet.

– Almanacksålder är ett väldigt ospecifikt mått som blir allt sämre för att mäta konsekvenser, exempelvis hur länge man ska leva, hälsa och alla möjliga olika situationer, säger han.

Stor nytta

Forskningsresultaten kan användas i många olika sammanhang. Skillnaden mellan den kronologiska åldern och den biologiska kan vara väldigt stor.

– Det blir för ospecifikt om man säger att man exempelvis ska mäta alla som är över 60 år eller över 80 år därför att man både missar och fångar in en hel del personer helt i onödan.

Åke Wahlin menar också att man kan sänka sin ålder, den biologiska.

– Om du börjar sköta dig bättre så kan du i princip bli biologiskt yngre med tiden, intressant nog, med en massa positiva konsekvenser.

Det handlar inte om någon mirakelkur, utan om att förbättra sin kondition, att äta bättre mat, få tillräckligt med sömn. Kort sagt, med ett hälsosammare liv kan man sänka sin biologiska ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.