Bostadsbristen ökar i länet

Publicerad

Bostadsbristen blir allt mer omfattande i kommunerna i Jönköpings län. En avsevärd ökning av bostadsbyggande krävs enligt en ny rapport.

Det är i länsstyrelsens årliga analys som myndigheten konstaterar att länets kommuner rapporterar ökad bostadsbrist, obalans på marknaden och nu även brist i flera tätorter.

– Värst är det i de stora tätorterna, först och främst Jönköping, säger Niklas Ögren som är samhällsplanerare på länsstyrelsen.

–Bostadsbyggandet har inte ökat i samma takt som efterfrågan. Detta drabbar inte minst unga och nyanlända som kan ha det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Länsstyrelsen har tittat på allmännyttan, och har ingen statistik hur det ser ut med privata hyresvärdar. Men Niklas Ögren tror att den privata marknaden är likvärdig.

Är det bostadsbrist i alla kommuner?

– Tolv av tretton kommuner har uppgett att det är brist på kommunens huvudort. Bara i Tranås finns det lediga lägenheter, säger Niklas Ögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.