Enligt länsstyrelsen finns problemen med att få fram lägenheter åt flyktingar i alla länets kommuner. Foto: SVT

Brist på bostäder för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en akut brist på bostäder för flyktingar i många kommuner i länet. Trots att kommunerna förbundit sig att hjälpa till är det svårt att få fastighetsägare att hyra ut lägenheter.

Förra året skrev Migrationsverket upp prognoserna för hur många flyktingar Jönköpings län ska ta emot under 2015. Många kommuner tecknade då nya avtal med länsstyrelsen där de utökade antalet platser för flyktingar.

I avtalen ingår så kallade anvisningsbara platser där kommunerna åtar sig att hjälpa flyktingar med beviljat uppehållstillstånd att bosätta sig i kommunen.

Flera problem

Men flera kommuner har problem att hitta bostäder åt flyktingarna.

– Den utvecklingen vi sett är att det blir allt svårare i alla kommuner, säger Amra Salihovic, integrationsutvecklare på länsstyrelsen. 

Enligt henne finns det flera faktorer som bidrar till svårigheterna att få fram bostäder.

– Ibland råder det bostadsbrist, men det kan även finnas problem med att få fram bostäder i rätt storlek, säger Amra Salihovic.

Anställt samordnare

Tranås är en av kommunerna som haft svårt att hjälpa nyanlända på anvisningsbara platser att hitta bostad. Sedan årsskiftet har kommunen anställt en boendesamordnare som fört dialog med lokala fastighetsägare om varför de inte hyr ut lägenheter till flyktingar.

– Det här är inte människor som man känner till och har träffat innan. De har inte fasta inkomster eller boendereferenser som hyresvärdar ofta efterfrågar, säger boendesamordnaren Anders Karlsson.

Tecknat avtal

Dialogen har medfört att kommunen varit tvungen att teckna avtal med den lokala fastighetsägarföreningen där de bland annat går in och garanterar att hyran blir betald.

Anders Karlsson hoppas nu att det nytecknade avtalet kan lösa den akuta bostadssituationen för flyktingar.

– Lägenheterna har inte kommit fram i det antal som behövs. Nu är vår förhoppning att det kan lösas under hösten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.