Advokat Leif Silbersky företräder en av de misstänkta gärningsmännen. Foto: TT

Misstänkta för skjutningen på Öxnehaga släppta

Uppdaterad
Publicerad

De två män som misstänkts för mordförsöket på Öxnehaga har släppts ur häktet.

Skottlossningen inträffade i juli förra året på Öxnehaga, då två män i 20-årsåldern beskjöts, varav den ene fick allvarliga skador. Senare dömdes en 23-årig man till tio års fängelse för mordförsök i Jönköpings tingsrätt, och en 22-årig man fick åtta månaders fängelse för skyddande av brottsling. Domarna överklagades till Hovrätten, och där avslutades förhandlingarna i onsdags.

Troligt att de frias

Domen meddelas först på torsdag nästa vecka, men redan i fredags släpptes de båda männen på fri fot. Enligt den huvudmisstänkte mannens advokat, Leif Silbersky, tyder detta på att hovrätten valt att gå på hans linje och helt enkelt underkänt åklagarens bevisning. Paradoxalt nog har mannen själv erkänt brottet, men erkännandet behöver för det inte vara sant:

Mordförsök på Öxnehaga

–Hans erkännande bygger inte på fakta, utan kan bygga på att han tar på sig brottet av ett eller annat skäl. Det erkännande som fanns stöddes heller inte av varken teknisk bevisning eller annan form av bevisning, säger han.

Nu har din klient suttit frihetsberövad rätt länge, kommer ni att begära skadestånd?

Det ligger i sakens natur att om han frikänns så kommer han att begära ett stort skadestånd.

”Gedigen utredning”

Även åklagare Pernilla Törsleff menar att frisläppandet tyder på att Hovrätten tänker frikänna de båda männen från brottet, men hon håller inte med om att utredningen skulle vara bristfällig.

– Utredningen är gedigen och det är absolut inte någon skandalutredning som Leif Silbersky tidigare påstått. Hovrätten har värderat bevisningen och där verkar vi ha olika uppfattningar, säger hon till Jönköping-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Öxnehaga

Mer i ämnet