Polisen har tidigare i sommar varnat för ligor som flyttar sig genom Sverige och samlar in pengar. Foto: Sveriges Dövas Riksförbund

”Dövstumma” bedragare lurade kvinna

Publicerad

Sveriges Dövas Riksförbund har tidigare varnat för ligor som utger sig för att vara ”dövstumma” samlar in pengar. Nu har bedragarna slagit till i Jönköping.

Polisen har tidigare i sommar varnat förligor som flyttar sig genom Sverige och samlar in pengar.Bedragarna utger sig för att vara ”dövstumma” och ber människor attskriva under stödlistor och att donera pengar till föreningar sominte existerar.

Nu har företeelsen uppmärksammats i Jönköping.

– Enkvinna i veckan gav hundra kronor till en av dem. Men när honbörjade prata med dem så svarade de – då kände hon sig lurad, sägerJan Lagerqvist, presstalesman vid polisen i Jönköping.

Återkommande fenomen

Händelsen ärpolisanmäld som bedrägeri, men om det handlar om ett verkligtbedrägeri är än så länge oklart enligt polisen. Jan Lagerqvistpåpekar att de ”dövstumma” ligorna är ett ständigt återkommandefenomen som inträffat i flera års tid.

– Det händer på alla möjligaställen i landet, och de rör ju sig ofta i någon form avgränstrakt, säger han.

– Man kan ju uppmana till försiktighet ochseriösa organisationer har väl ofta ett plusgiro eller någotsådant. Men samtidigt – vill man ge pengar så kan man göra det, detär ju upp till var och en.

”Lätt att bli lurad”

Sveriges Dövas Riksförbund har tidigarei vår gått ut med en varning på sin hemsida där de uppmanar folkatt inte luras av de falska bluffdöva. De skriver bland annat attförbundet fått ta emot flera samtal och mejl från människor somblivit lurade.

”Det är lätt att bli lurad, bedragarna ärövertygande och ibland aggressiva, och man kan tro att man måstebetala efter att ha skrivit på! Det måste man inte, även om deibland gör sitt yttersta för att du ska tro det!”, skriver de påsin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.