Elton vill ge flyktingar ett hem i Hovslätt

Uppdaterad
Publicerad

Åttaårige Elton Söderkvist i Hovslätt utanför Jönköping såg att det skulle byggas bostäder nära hans hem och tyckte att man borde ordna boende åt flyktingar när det ändå byggs. Han lämnade därför ett eget medborgarförslag till kommunen.

På Hovslätts ängar strax söder om Jönköping har kommunen beslutat att det ska byggas ett hundratal bostäder. När 8-årige Elton Söderkvist fick veta det sa han till sin familj att flyktingar också borde kunna få bo där också.

– Jag tänkte att det ändå byggs, så då kan de bo i husen, säger Elton.

Medborgarförslag

Eltons pappa Johan Söderkvist tyckte att Elton skulle höra av sig till politikerna i Jönköping med sitt förslag:

– Jag sa till Elton att han får säga det till de som bestämmer i stan, då ville han åka och prata med dem direkt. Men jag tyckte att man kanske ska skriva ett brev istället. Ett medborgarförslag måste politikerna lyssna på även från en åttaåring, säger Johan Söderkvist.

Var kommer den här idén ifrån tror du?

– Vi har bott fem år i ett mycket fattigt land i Centralasien, så han har sett mycket av fattigdom och människor som inte har det så bra. Och då det är naturligt att hjälpa, att göra någonting.

Vad känner du inför hans engagemang?

– Jag tycker att det är en bra grej, familjen tycker att man ska se till de som inte har det lika bra.

Har fått flera svar

Två politiker har personligen skrivit till Elton och tackat för hans engagemang. Och kommunstyrelsen har yttrat sig om Eltons förslag men påtalar att det inte är kommunen som bygger husen utan ett privat företag.

Men samtidigt menar kommunalrådet Andreas Sturesson, som har undertecknat yttrandet, att kommunen vill ha en blandad befolkning i bostadsområden och därför skulle flyktingar mycket väl kunna få bo varhelst det byggs nya bostadsområden, till exempel i det nya området i Hovslätt. Och Elton är glad över att ha fått svar.

Tror du att politikerna lyssnar på ditt förslag?

– Ja, för jag har fått jättemånga brev. De tyckte det var bra att jag skrev.

Vad hoppas du?

– Att svaret blir ja, så att flyktingar kan bo här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.