Foto: Johannes Tolf

Engångsgrillar ett gissel för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dagarnas väder har gjort att räddningstjänsten i Jönköping har fått besöka Vätterstranden mer än vanligt. Men det är inte för att svalka sig som det har åkt ner.

Orsaken till deras strandbesök är för att släcka bränder i containrar som orsakas av engångsgrillar som inte släckts ordentligt innan de slängts. Senast sent igår kväll ryckte räddningstjänsten ut just för att släcka en brand i en av containrarna vid Vätterstranden.

– Nu när det är varmt ute har vi mer eller mindre en uttryckning varje dag, säger Christer Sjöstedt brandmästare räddningstjänsten Jönköping.

Räddningstjänsten Storgöteborg skriver på deras hemsida att det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolen är tillräckligt sval för att inte orsaka en brand.

– Det som många gör fel är att de häller på för lite vatten på grillen och tror att det är bra med det. Man behöver dränka en engångsgrill helt med vatten och låta den stå en stund, säger Christer Sjöstedt

Mycket farligt

När det gäller Vätterstranden har de bränder som startats varit ganska små och räddningstjänsten har kunnat släck alla bränder utan några större problem. Det har inte heller funnits någon större spridningsrisk. Men det kan vara väldigt fatligt att inte sköta grillen på rätt sätt.

– Vi har tidige haft fall där ett helt hus brunnit upp till följd av att man slängt in en engångsgrill i en sopptunna som stod för nära huset, , säger Christer Sjöstedt brandmästare räddningstjänsten Jönköping.

Att tänka på när du använder en engångsgrill.

Läs instruktionerna innan du tänder på.

Placera engångsgrillen på brandsäkert och stadig underlag.

Ställ inte grillen nära en husvägg.

Den som tänder ansvarar för att grillen släcks.

För att säkert släcka grillkolet efter användning, lägg det i ett plåtkärl och häll vatten på.

Använd inte grillar som värmekälla i slutna utrymmen som husvagnar, tält och fritidshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.