HV71:s förstafemma var lyckosam mot Örebro. Foto: Bildbyrån

Enklare spel ska ta HV till toppen

Uppdaterad
Publicerad

Efter halva säsongen av SHL ligger HV 71 på nionde plats i tabellen långt ifrån målsättningen inför säsongen. Men enligt klubben ska enklare spel under sista halvan av säsongen ta laget upp till en fjärde plats. Sedan ska laget vara med och slåss om SM-guldet.

Inför varje säsong har HV 71 som målsättning att vara topp fyra i tabellen för att sedan vara med och slåss om SM-guldet. Efter att halva säsongen spelats ligger laget på en nionde plats en placering som ingen i laget är nöjd med enligt Johan Davidsson assisterande sportchef i HV71

– Det är inget vi sticker under stol med. Vi vill ju alltid ligga i toppen men nu har vi ju den platsen vi har. Vi ska jobba oss uppåt för att skaffa oss ett bra utgångsläge inför slutspelet, säger han.

En förklaring till att laget ligger så långt ner i tabellen är den tuffa starten då laget hade tio spelare på skadelistan plus två avstängda spelare.

– Jag gillar egentligen inte att skylla på massa olika saker, men det var ju en extrem situation då vi hade halva laget borta.

Tillbaka efter skada

Nu är i stort sätt alla spelare tillgängliga för spel förutom Teemu Laine som är borta resten av säsongen. En som snart är tillbaka på isen efter skada är Kristoffer Berglund.

– Det känns bra nu, jag räknar med att vara tillbaka efter nyår. Med tanke på den situation som vi nu är i så får vi kämpa med näbbar och klor för att oss till en fjärde plats i tabellen. Men då krävs att vi slår lagen som ligger ovanför oss i tabellen och inte viker ner oss mot de lagen som ligger under oss, säger han.

HV 71 toppar just nu powerplay-tabellen i SHL, men ligger på en elfte plats i tabellen för boxplay. Något som måste förbättras enligt Johan Davidsson.

– Vi ska ta så få utvisningar som möjligt och när vi hamnar där så ska vi spela att så bra boxplay som möjligt. För det har kostat oss flera matcher denna säsong, säger han.

Klättra i tabellen

Nu återstår 25 matcher av grundserien för HV 71, nästa match är hemma mot Malmö på lördag. Då är tanken att laget ska börja sin klättring mot toppen. För att nå dit krävs att laget spelar enklare enligt Johan Davidsson.

–  Jag vet att det kan låta konstigt när man säger att det är svårt att spela enklare, men det är det faktiskt. Man vill alltid överträffa sig själv eller alla andra. Då vill man slå den där lilla schyssta passningen, men i bland är det enkla det bästa faktiskt, säger han.

När börjar klättringen till toppen av tabellen?

– Den börjar på lördag. Det låter som en klyscha men vi tar en match i taget, säger Johan Davidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.