Foto: SVT

Erik, 80, släpper avhandling

Uppdaterad
Publicerad

Vad var det och hur utvecklades jordbruket på 1700-talet? Erik Brasch från Bankeryd har ägnat minst 15 år åt att forska om Sveriges första statliga jordbruksutredning. Och idag, 80 år gammal, lägger han fram sin licentiatsuppsats i ämnet vid Lunds universitet.

– Ja det är ganska sällsynt att personer i min ålder gör en licentiatavhandling, säger Erik Brasch.

Han växte upp på Södertörn söder om Stockholm, och det var utifrån hans uppväxt på landet som det blev naturligt för honom att utbilda sig och arbeta med jordbruksfrågor.

Efter agronomexamen hamnade han i Jönköping där han hade ett antal högre befattningar. Först inom hushållningssällskapet och sedan länsstyrelsen och dåvarande Statens jordbruksverk.

Forskat i 15 år

Men det var efter pensionen år 2000 som han kunde börja lägga mer tid på sin forskning.

Avhandlingen handlar om Ekonomikommissionen 1725-1731. Det var Sveriges första offentliga utredning som tillsattes av riksdagen i ett skede då landet var utarmat efter Karl Xll:s långa krig och nederlag. Sedan tidgare fanns praktiskt taget ingen forskning gjord kring denna och för att få fram uppgifter har han varit tvunget att läsa och översätta stora mängder snirklig nästan oläslig handskriven text, ord för ord.

Idag, 80 år gammal, lägger han fram sin avhandling. Det finns fortfarande en del efterarbete att göra, men det stora arbetet är klart.

– Det kommer att kännas tomt, säger han. Men det känns också bra att vara klar med avhandlingen som nu kan användas som stöd och källmaterial av andra forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.