Få följer lag om bälte på buss

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jönköping genomför nu flera kontroller av användningen av bältet på bussar utanför stadstrafiken. Trots att det är lag på att använda bälte i de bussar som har så är det många som struntar i att sätta på sig dem. Nu hoppas polisen att fler följer lagen.

Det är strax före lunch och en civil polis åker med bussen som går mellan Bankeryd och Jönköping för att kontrollera vilka som använder bältet eller inte. Och det är flera passagerare som struntat i att spänna fast bältet.

– Vi rapporterade tre stycken. det fanns flera som inte hade bältet på sig men tre var vad vi hann med, säger trafikpolisen Rolf Högberg.

Hur ser du på det?

– Tyvärr har man ännu inte lärt sig att använda bälte i buss, man tror att man är säker men det är ju inte riktigt så enkelt. Man vet aldrig när olyckan kommer. Risken är att man far ut ur bussen och blir krossad av densamma. det sker ett antal dödsolyckor varje år och jag vill påstå att hade passagerare haft bälte hade vi nog sluppit så många svårt skadade och döda.

1500 kronor kostar det att inte ha bälte på sig i bussen. En kvinna vi talar med men som inte vill ställa upp på intervju säger ”att visst är det surt med böter men jag får skylla mig själv.

Och det är få som vi träffar vid resecentrum i Jönköping som säger att de använder bälte i buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.