Blodfläck på brottsplatsen. Foto: SVT

Långt fängelsestraff för mordförsök på Öxnehaga

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Jönköping dömer en 23-årig man till 10 års fängelse för mordförsök efter skotten på Öxnehaga.

Den medåtalade 22-åringen döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling, vapenbrott och narkotikabrott.

Det var den 17 juli förra året som två män besköts vid Öxnegården i Huskvarna. De båda färdades på en moped och den ene mannen, 20 år gammal,  träffades i armarna, buken, bröstet och höften men överlevde. Den andre, en 17-åring, träffades inte alls.

23-årigen har erkänt att han skjutit, men 22-åringen har hela tiden nekat till brott.

Gömde sig på Gotland

Tingsrätten i Jönköping finner det inte bevisat att 22-åringen varit delaktig på ett sätt som gör att han kan dömas till mord eller för medhjälp till försök till mord. Däremot kan han dömas till grovt skyddande av brottsling eftersom han hjälpt 23-åringen med skjuts, resa och boende på Gotland under en månads tid efter skottlossningen.

Långt staff

23-åringen har erkänt sig skyldig till grov misshandel och har hela tiden sagt att det var han som sköt. Att han och 22-åringen ska ha utfört gärningen i samförstånd har han förnekat. Tingsrätten anser inte att det finns några fömildrande omständigheter och 23-åringen döms till 10 års fängelse. Rätten anser det vara försvårade omständigheter att 23-åringen haft med sig ett skarpladdat vapen till det förbestämda mötet med den skottskadade och att skotten har avlossats på nära håll. Det bedöms vara en ren tillfällighet att offret inte avled.

23-åringen döms förutom mordförsök även till försök till grov misshandel och grovt vapenbrott. Han är sedan tidigare dömd för bland annat våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.