Fara för ungas liv – socialnämnd anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Jönköpings kommun Lex Sara-anmäler nu sig själv för att inte klara av att erbjuda barn- och ungdomar behandling enligt lagen om vård av unga (LVU).

Detta efter att, utan resultat, ha letat efter platser över hela Sverige åt tre behövande pojkar. I anmälan skrivs att situationen nu är så allvarlig att det ytterst kan handla om fara för liv och hälsa.

– Det här är en situation som inte vi rår på och det är ju inte alls bra. Vi utsätter ju de här ungdomarna för risken att det kan hända mer allvarliga saker än det som redan hänt, säger Lilian Elmqvist, områdeschef Barn- och unga , vid Jönköpings kommun.

I ett av fallen handlar det om en pojke som tidigare vårdats enligt LVU och varit våldsam. Han bedöms som mycket aggressiv och hotfull mot sin omgivning. Enligt nämnden finns det risk för hans liv och hälsa om han inte får vård.

Fara för sig själv

I ett annat fall handlar det om en pojke som är aggressiv och utåt-agerande och som har diabetes som han inte klarar av att sköta själv. En annan pojke bedöms vara farlig för sig själv. Han är nu placerad på ett öppet boende med tillsyn en gång i halvtimmen dygnet runt.

I anmälan konstateras att alla HVB-hem och SIS-institutioner i landet är fullbelagda och att det inte är något som socialnämnden kan påverka – att det är andra aktörer som styr tillgången på dessa platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.