Foto: Kristin Renulf

Färre lastbilar på länets vägar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir en ny tågtransportsträckning med lastbilstrailers genom länet. Ett femårigt avtal som tecknats mellan Green Cargo och norska Bring gör att antalet lastbilstransporter kommer att minska med 20 000 per år.

Avtalet som nu skrivits under innebär att tågtransporter lastade med lastbilstrailers kommer att gå från Älmhult via Torsvik söder om Jönköping till Oslo. Det handlar om sex tåg i veckan med 34 lastbilstrailers på varje.

– Lägger man ihop det här så innebär det att vi i princip ersätter 20 000 lastbilar per år på de småländska vägarna, säger Jan Kilström, vd Green Cargoo. Man tar på så vis bort 4 800 ton koldioxid.

Rätt i tiden

Men dumpade chaufförslöner och sjunkande dieselpriser på lastbilssidan har gjort att många liknande satsingar tidigare har fått läggas ner.

Men Jan Kilström tror ändå att satsningen ligger rätt i tiden.

– Det är svårt att priskonkurrera, men vi märker en allt större efterfrågan från företag. Man vill helt enkelt få till bättre klimatvänliga transporter.

Men vad är det som säger att ni kommer att lyckas?

– Man vet aldrig naturligtvis, men som jag säger, vi känner en större och större efterfrågan och jag tror att det blir en ketchupeffekt.

Jobben tryggas

Avtalet sträcker sig över fem år och enligt Tomas Gustafson, som är gruppchef för Green Cargo i Nässjö, innebär det att jobben är tryggade för flera lokförare.

– Från länet in i Norge så säkrar det jobbet för nio lokchaufförer och även två man lokalt i Jönköping. Det är bara roligt det här.

Avtalet sträcker sig över fem år men Green Cargos vd hoppas att det blir betydligt längre.

– Vi går in i den här typen av samarbete på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.