Fler barn berörs av vräkningar

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköping har nio barn hittills i år drabbats när deras familjer blivit vräkta, vilket är en rejäl ökning i jämförelse med samma period förra året.

Ny statistik från Kronofogden visar att antalet barn som berördes av vräkningar första halvåret i år har ökat med 15 procent i hela landet. I Jönköpings län handlar det om nio barn första halvåret i år, i jämförelse med två samma period förra året. I Eksjö och Habo har fyra barn i vardera kommun berörts av vräkning hittills i år.

– I Habo handlar det om en familj med fyra barn, så vi ser egentligen inte någon ökning av vräkningar, säger Bibbi Ågren, chef för Individ- och familjeomsorgen i Habo kommun.

– Vi skickar alltid ett brev till den som riskerar att bli vräkt, men det är upp till den enskilde att ta kontakt med oss.

Förebyggande och uppsökande

I Jönköpings kommun berördes sju barn av vräkningar första halvåret 2010. Där har man jobbat för att minimera att barn utsätts för vräkningar. De senaste två åren har inga barn vräkts under januari-juni.

– Vi har länge haft en hyresskuldsrådgivning, som arbetar både förebyggande och uppsökande, berättar Anders Ivar, områdeschef försörjningsstöd i Jönköpings kommun.

– Vi försöker komma i kontakt med den som har en hyresskuld, antingen via telefon eller sms. Brev fungerar sällan, de som är i ekonomisk knipa slänger ju inte sällan breven utan att öppna dem.

Tuffare bostadsmarknad

Totalt berördes 289 barn i 80 kommuner i landet. Men Anders Ivar tror inte att det är någon trend utan säger att det till exempel beror på att familjer med många barn påverkar statistiken.

– De flesta socialtjänster har insett att om en person eller familj blir vräkt så är det svårt för dem att komma tillbaka till bostadsmarknaden och därför sätter man in tidiga insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.