Flera olyckor med hästtransporter

Publicerad

Den senaste tiden har det inträffat flera allvarliga olyckor med hästtransporter i Jönköpings län. Och nu säger professionella hästransportörer att det har blivit ett betydligt tuffare klimat i trafiken.

Mari Karlsson har sin gård strax utanför Hillerstorp. Här föder hon upp hästar och hon arbetar även som professionell hästtransporttör. För ett par veckor sedan råkade hon ut för en allvarlig incident på E4 någon mil söder om Jönköping. En lastbil körde om väldigt nära.

– Det blev ett rejält luftdrag, vilket resulterade i att släpet gungade till kraftigt och hästen blev jätterädd. Hon stegrade sig och kom över bommen där hon fastnade, berättar Mari.

Fick inte hjälp

Mari slog på varningsblinkers och stannade så långt in på vägrenen hon kunde. Hon och hennes kamrat, Anna Alexandersson, försökte få hjälp men det tog lång tid innan någon stannade.

– Vi stod ändå på en raksträcka och ekipaget syntes tydligt, men fordonen körde förbi utan att ens sänka hastigheten. Men till sist stannade en man och hjälpte oss.

Slutade lyckligt

När räddningstjänsten kom fram så spärrades vägen av och till sist lyckades man få ut hästen. Och den här gången slutade allt lyckligt. Men bara sedan i februari har det inträffat ett tiotal olyckor med hästsläp inblandade där både människor och djur skadats.

Vid ett tillfälle på riksväg 195 utanför Habo avlivades en häst på plats eftersom skadorna var så allvarliga.

Gustav Hultegård arbetar på räddningstjänsten i Jönköping och han har varit ute på flera liknande olyckor. Han konstaterar att det brister i kunskap hos många.

– Människor har svårt att förstå att hästar kan reagera på ljud och rörelser, säger han.

Tuffare klimat

Mari Karlsson och Anna Alexandersson kör hästar dagligen och vittnar båda om att det blivit tuffare i trafiken de senaste åren.

– Samma vecka som olyckan på E4 inträffade så körde jag lugnt i en rondell där en lastbil tutade på mig genom hela rondellen. Då körde jag ett sto med föl, berättar Mari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.