Bilden föreställer en annan varg. Foto: TT

Flera vargobservationer runt Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer har sett vargen inne i tätorten och länstyrelsen tror att det är samma varg som angrep får för två år sedan.

Observationerna gjordes 2 november och enligt Henrick Blank, chef på länsstyrelsens landenhet, har vargen skådats av fler än tre personer.

– Den har setts inne i tätorten och folk har reagerat på att den kommit nära. En hundägare mötte den på bara några meters håll och då har den gått mot hunden, säger han.

Länsstyrelsen är övertygad om att det är samma varghane som observerades i området i våras. Den vargen var skadad och haltade.

– Den här vargen haltar fortfarande, men lite mindre så vi misstänker att såret läkt. Den är lätt att känna igen, säger Henrick Blank.

Inga angrepp

Enligt honom har de inte fått några rapporter om att vargen angripit några tamdjur nu, men länsstyrelsen vet att samma varg attackerade får för två år sedan.

– Vi vet det från DNA-tester från bithålen som fanns på djuren. Men det finns inga belägg för att skadade vargar tar fler tamdjur, säger Henrick Blank.

Det finns heller inga tecken på att vargen markerat revir runt Skillingaryd. Vanligtvis vandrar varghanar långa sträckor, uppemot tio mil per dag, men Henrick Blank tror att vargens skada bidragit till att den stannat nära Skillingaryd.

– Den verkar inte röra sig långt, endast några kvadratmil, säger han.

Vad ska människor som möter den tänka på?

– Det är ingen fara för varken barn eller vuxna. Men en hund kan väcka intresse och det händer att de dödar jakthundar, säger Henrick Blank.

”Få inte panik”

Han uppmanar därför hundägare att ha extra uppsikt över sina djur och att vifta och skrika om vargen skulle dyka upp.

– Men få inte panik om den inte springer iväg. De är inte fruktansvärt rädda för människor och det är inte ovanligt att de går in i tätorter, säger Blank.

Länsstyrelsen håller nu koll så vargen inte börjar uppvisa aggressivt beteende. Henrick Blank uppmanar allmänheten att fortsätta ringa in samtliga observationer eller registrera dem via hemsidan Skandobs.

– Om vargar börjar uppvisa ett aggressivt beteende då har man tagit beslut om skyddsjakt tidigare. Men då måste det vara ett rejält återkommande problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.