Foto: TT

Flugan som kan spruta larver – i ditt öga

Uppdaterad
Publicerad

Vid sällsynta tillfällen kan Nässtyngsflugan ta fel. Då tror den att ett människoöga är en älgs näsborre – och sprutar in sina larver i ögat. Nu har en tredje typ av Nässtyngsfluga hittats i Sverige.

Nässtyngsflugan är en parasit som ser ut som en liten humla. Med hjälp av däggdjur som värddjur utvecklas den och får spridning. När flugan gör sig beredd för attack hovrar den framför sitt offer för att sen spruta sina larver. Och det har hänt att den misstagit sig och attackerat en människas öga.

– Men det är av misstag och ligger egentligen inte i insektens intresse, förklarar Niklas Johansson, handläggare på landenheten på länsstyrelsen i Jönköping.

– De förväxlar människors ögon med näshålan på älgen. När de väl hamnat i ögonen har de en förmåga att sätta sig fast på slemhinnorna. Vad jag förstått så måste man spruta in ett medel för att få bort dem, det lär vara extrem obehagligt men leder inte till blindhet eller något sådant, säger Niklas Johansson som också poängterar att attacker mot människor är extremt sällsynta.

”Ganska diskret art”

Sedan tidigare finns älgens- och renens nässtyng på flera platser i Sverige. Bland annat i just Jönköpings län.

– Det är en ganska diskret art men den finns här. Det är den art som angriper älgen som nu kommit hit sedan några år tillbaka. Den tycks väl etablerad i delar av Småland och går inte att få bort om vi inte skulle döda alla älgar, konstaterar Niklas Johansson.

Och nu har ännu en typ av nässtyngsfluga etablerat sig i Sverige. Det handlar om den typ som har rådjur som värddjur. I sommar har nässtyng från två rådjur som trafikdödades i Skåne av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), artbestämts som rådjurets nässtyng.

– Det här visar att den är etablerad i södra Sverige. Under rådjursjakten kommer vi att leta efter parasiten på djur vi får in. Under den tidsperioden är det larver i första levnadsstadiet, men de är då väldigt små, säger Jan Chirico, forskare på SVA till myndighetens hemsida.

Aktiv under senhösten

Enligt Niklas Johansson innebär detta att det nu finns tre svenska arter, men det är just älgens nässtyng som någon gång ska ha attackerat människor.

– Som mest syns den här under senhösten i oktober och november. Just när jägarsäsongen och många är ute i skogen olyckligt nog. Men står allt rätt till så väljer den inte en människa, säger Niklas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.