Flyktingkatastrof i fokus i Aneby

Uppdaterad
Publicerad

I Aneby uppmärksammas den här veckan flyktingkatastrofen i Europa och idag hölls en manifestation på torget med flera talare.

– Vi hoppas ju att alla ska få upp ögonen för att hjälpa till.  Du behöver inte göra så jättemycket för att skapa en bättre värld och ett bättre samhälle säger, Ola Gustafsson från kommunen som var arrangör.

Och en av talarna var före detta statsministern Mona Sahlin (S).

– Kan ni tänka er in i det att ta med sina två barn på en livsfarlig resa över ett hav, inledde hon.

Och ingen var oberörd när hon talade om den tre-årige pojke som flutit iland död på en strand nära den Turkiska gränsen tidigare i veckan, efter att båten full med flyktingar kantrat.

– Alla ska få plats. Den här pojken borde ha fått någon plats, någonstans, konstaterade hon.

Känna oss lugna

Samiro Hamidi från Afghanistan var en av besökarna på torget idag. Hon kom till Aneby för åtta månader sedan och här trivs hon.

– Här kan vi känna oss lugna, säger hon.

Muhammed Bedran passade också på att besöka torget.

– Sverige är det bästa i mitt liv nu. Här kan jag gå i skolan och lära mig svenska. Jag har varit här i sju månader, säger Muhammed Bedran.

– Oavsett var du kommer ifrån, vad du har för bakgrund, så ska alla få plats. Vi har plats i Sverige och borde ta emot så många vi bara kan, säger Ulla Järrenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.