Foto: TT

Förslag på maxgräns för kräftfisket i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar kräftfisket för allmänheten i Vättern. Vem som helst får nu i fem veckor framöver fiska kräftor i sjön. Och det gäller att passa på om man är ute efter storfångsten, för till nästa år kan reglerna för hur många kräftor som får tas upp få en maxgräns.

Max 60 kräftor per dygn. Det kan komma att bli reglerna för hur många kräftor varje enskild person får fiska upp ur Vättern inom en snar framtid. Vätternvårdsförbundet, länsstyrelsen och en rad andra stora intressenter runt sjön har lämnat in förslaget till Havs- och vattenmyndigheten som man tror ska träda i kraft redan till nästa sommar.

”Inte hugget i sten”

– Tankegångarna en gång i tiden, när Fiskeriverket släppte fisket fritt på allmänt vatten, var ju inte att folk skulle kunna fiska och tjäna pengar på det utan det var ju en ren hederlig, gammal kulturell verksamhet. Man skulle få ges möjligheten att komma ut och fiska kräftor traditionellt men med vissa regler. Då fanns ju regler som sex burar per person. Flyktöppningar kom senare. Du har ju det här utmärkningssytemet som finns i allmänna vatten och det är ju inte hugget i sten att det står kvar hela tiden, utan nu går vi in och ändrar för att finpolera och det här ska ju räcka till alla, säger Michael Bergström, fisketillsynsman.

Vill minska tjuvfisket

I och med en potentiell lagändring så hoppas fisketillsynsmännen att färre tjuvfiskare våga vittja yrkesfiskarnas burar. Och därmed tjäna stora pengar på att sälja kräftorna svart.

– Kommer man iland med 20 kilo kräftor så finns den lagstiftningen då, och då har vi rätt att ta kräftorna i beslag och göra en polisanmälan, menar Michael Bergström, fisketillsynsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.