Foto: Pontus Lundahl / TT

Fortsatt bra tandhälsa hos svenskar

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning gjord i länet visar att vi blir allt friskare i munnen.

Cirka 1000 slumpmässigt utvalda individer mellan åldrarna 3 till 80 år har fått genomgå en fullständig tandläkarundersökning med röntgen. Och resultatet visar att tandhälsan är fortsatt viktig för oss.

Undersökningen är gjord under 2013 och 2014 av Odontologiska Institutionen vid Folktandvården, Region Jönköpings län.  Liknande undersökningar har gjorts 1973, 1983, 1993 och 2003, därför är en tydlig jämförelse av tandhälsan hos länsborna möjlig.

– Jämförelsen mellan de fem studierna visar på en generell förbättring av den orala hälsan över 40 år, berättar docent Ola Norderyd, som är en av de personer som har arbetat med undersökningen, på Region Jönköpings läns hemsida.

Undersökningen visar också att allt fler får behålla sina tänder längre och att rädslan över att gå till tandläkaren minskar hos unga.

Vinst för samhället

Jönköpingsundersökningarna om tandhälsa har enligt Region Jönköpings län, uppmärksammats både nationellt och internationellt och används för framtidsbedömningar.

– Vi hoppas vår undersökning kan bidra till välplanerade och genomtänkta åtgärder för den framtida munhälsan. Det genererar vinster för både samhälle och individ, säger Ola Norderyd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.