Gasutsläpp stoppar tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken och flera vägar genom Sävsjö stoppades på lördagseftermiddagen. Anledningen var ett gasutsläpp från en tankstation för fordonsgas.

– Det handlar om biogas som är explosiv, säger Bo Kellerth, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

På lördagens stoppades all tågtrafik som går genom Sävsjö i Jönköpings län. Tågtrafiken har stoppats på polisens begäran, meddelar Trafikverket. Dessutom har flera vägar i närheten stängts av.

– Det ska handla om ett gasutsläpp från en fabrik. Det betyder att vi inte kan köra tåg igenom där, och det är svårt att få prognos på det, säger Lennart Hellsing, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Enligt polisen i Jönköping handlar det om en biogasläcka vid en fabrik i närheten av reningsverket.

– Det är en tank som läcker. Och det handlar om biogas som är explosiv så därför försöker man få bukt med det hela, säger Bo Kellerth, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Ingen skadad

Räddningstjänsten kunde snabbt lokalisera läcken och hade flera enheter på platsen.

– Vi vet inte riktigt hur omfattande det är och hur stort tryck det handlar om, säger Richard Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt polisen ska ingen ha skadats.

– Inte som vi känner till, konstaterar Bo Kellerth.

Bussar ska ha beställts för att ersätta all den trafik som nu ställts in. Fjärrtågen kommer tills vidare att vända i Alvesta och Nässjö.

Vid 15.20-tiden meddelade Trafikverket att tågtrafiken kunde återupptas.

– Men man kan nog räkna med vissa följdförseningar, säger Lennart Hellsing, till TT.

Däremot var fortfarande andra vägar i närheten fortsatt avstängda.

– Insats pågår men läckaget är kraftigt avtagande. Vi väntar ut det och har stoppat tillflödet så att det inte fylls med mer gas, säger ansvarigt befäl på plats, Rasmus Fridh, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.