Foto: Foto:SVT

Mobilapp i Nobels anda

Uppdaterad
Publicerad

Gislavedselever har tagit fram idén till en app som föreslår vad vi kan göra med saker vi annars skulle slänga. Nu kan de vinna en resa till Nobelprisutdelningen.

I tävlingen, Forskarjakten som arrangeras av Nobelmuseet, har eleverna först samlat in data om hur människor använder sina mobiltelefoner. Utifrån det har de sedan tagit fram ett förslag och idéer till en ny app som  ska kunna bli till stor användning i framtiden. Förslaget presenteras i form av en poster, som skickas till juryn i Stockholm.

– I stället för att slänga förbrukat material eller sopor ger appen förslag på vad man kan använda dem till, säger läraren Per Vainu. Hade jag till exempel tänkt slänga ett antal kartonger kunde jag via appen fått tips om att använda dem som isolering.

Appen växer

Appen använder bilder och sökord som sedan delas i  en databas som växer i takt med att fler människor själva lägger in sina förslag, tips och idéer.

Per Vainu säger också att det här är framtidens undervisning. Under arbetet med appen har eleverna fått lära sig mycket som de inte kunnat ta till sig vid traditionell undervisning.

Om eleverna från Lundåkerskolan vinner får de vara med vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus 10 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.