På sin expedition i Costa Rica upptäckte Tobias Palmberg en groda som man trodde var utdöd. Foto: Tobias Palmberg/Jonas Tubbin

Hans expedition upptäckte utdöd grodart

Uppdaterad
Publicerad

Pilgiftsgrodor är Tobias Palmbergs stora intressen. I december i fjol var han i Costa Rica på en orkidé- och grodexpedition.

– Vi upptäckte en groda som man trodde var utdöd, så man kan säga att vi återupptäckte den från det döda.

Till vardags är han  biologilärare på Per Brahegymnasiet i Jönköping. När vi träffar honom är han med när några av skolans elever dissekerar kräftor under en lektion.

Men det är ett helt annat djur som sedan några år tillbaka är den 28-årige biologilärarens stora intresse. I fyra terrarier hemma i lägenheten på Torpa har han elva pilgiftsgrodor. Men även på skolan har han sett till att den spektakulära grodan finns att beskåda för eleverna.

– Vi är faktiskt den enda skolan i Sverige som har pilgiftsgrodor i skolmiljön. Så här kan ju eleverna se orkidéer och hur grodorna lever sitt dagliga liv, säger Tobias Palmberg.

Giftiga grodor

Det finns ett 50-tal arter av pilgiftsgrodor i världen och de lever endast i regnskogar i Syd- och centralamerika. Namnet kommer från att urbefolkningen använde grodornas gift, som sitter i deras hud, till pilar som de sköt djur med vid jakt. Grodorna har giftet som ett skydd mot angripare.

– De är dödligt giftiga i vilt tillstånd. I fångenskap ger vi dem inte samma sorts mat som de får i regnskogen. Det är ju ur denna föda som de utvecklar sitt väldigt potenta gift.

I december var Tobias Palmberg med några kompisar i Costa Rica på en kombinerad orkidé och grodexpedition. Under resan upptäckte expeditionen en ny orkidé och en grodart som man trodde var utdöd.

Under 2017 hoppas Tobias Palmberg kunna göra en ny expedition, denna gång till Colombia.

Bra husdjur

Att ha pilgiftsgrodor som husdjur är enligt biologiläraren Tobias Palmberg inte särskilt svårt. Med rätt förutsättningar blir terrariet ett ekosystem som sköter sig självt.

– De behöver bra fuktighet, bra belysning och en bra plats att bo på precis som vi människor. Sedan behöver de mat, så jag odlar lite bananflugor hemma, berättar Tobias Palmberg. 

Regnskogar är på flera håll i Syd- och mellanamerika hotade områden. Något som också påverkar pilgiftsgrodorna.

– De är starkt utrotningshotade. Många arter av pilgiftsgrodor lever extremt lokalt, de kan leva runt en liten by i regnskogen eller i endast i en liten, liten dal. Det är väldigt vikitigt att deras naturliga miljöer skyddas. En del i att ha grodorna som här i skolan är att vi kan säkra bestånden på jorden genom att ha grodorna. Vi kan också sprida kunskap om grodorna och deras existens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.