”Här finns varken blöjor eller babymjölk”

Uppdaterad
Publicerad

Höggravida Rana flydde med sina tre barn. Hon är kritisk till hur ankomstboendet i Sverige är organiserat.

– Det här boendet är anpassat för ensamstående. Nu är vi en massa familjer med små barn, men det finns ingen beredskap för det, säger Rana Yheya, som flytt till Sverige med sina tre små barn.

Hon bor på ankomstboendet på Tokeryds herrgård, några kilometer utanför Jönköping. Hon är höggravid och har därför svårt att ta sig in till centrum för att köpa det hon och barnen behöver. Hon säger att andra barnfamiljer har samma problem.

Flyktingboendet på Tokeryd

– Det är dåligt med allmänna kommunikationer och många har dessutom sjuka barn.

Rana fick kontakt med en svensk volontär, Anett Sasvari, redan i Serbien och de har hållt kontakten sedan Rana kom till Sverige.

– Det är kallt ute och kallt på boendet, så Anett bad några vänner att komma hit med kläder till oss, så nu klarar vi oss, men hit kommer ju nya familjer var och varannan dag.

– Vi kräver inte att få blöjor och våtservetter, men i akuta lägen måste det finnas kläder och modersmjölkersättning på ett boende som tar emot så många barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboendet på Tokeryd

Mer i ämnet