Historien om Jönköpings Södra

Uppdaterad
Publicerad

Allt i från första seriematchen, säsongerna i allsvenskan och botten i början på 90-talet till resan tillbaks till allsvenskan.

Jönköpings Södra bildades 1922 och första gången som klubben spelade seriespel var 1933. Då spelade laget i division fyra. Första gången som J-södra gick upp i högsta serien allsvenskan var 1946. Då var J-södra det första laget från Småland som spelade i högsta serien.

Året efter åkte J-södra dock ur men gjorde snabb comeback i allsvenskan året efter.

Storhetstid

Sedan spelade laget i sju säsonger i högsta serien vilket är den längst tiden som laget spelat i allsvenska i klubbens historia. Totalt gjorde J-södra tio säsonger i högsta serien mellan 1946-1969. Sista gången laget spelade i allsvenskan var 1969.

Tung period

Där efter följde några tunga år för J-södra som åkte ur flera serier. Botten kom 1993 när J-södra spelade i division fyra. År 2000 var laget tillbaks i division två och tre år senare värvades den före detta förbundskaptenen Olle Nordin till föreningen för att ta J-södra upp till superettan.

Tre år senare hade Olle Nordin och J-södra lyckats med målet och J-södra var tillbaks i fotbollens finrum.

Allsvenskan

Men J-södra var inte nöjda med att ligga i superettan. Klubben hade en målsättning att ta sig till allsvenskan inom tre år, det tog nio år.

Men det var inte den före detta förbundskaptenen eller rutinerade tränaren Mats Gren som kom till föreningen 2012 som to J-södra tillbaks till allsvenskan.

Oprövat kort

Istället blev det Jimmy Thelin som aldrig tidigare varit huvud tränare för ett a-lag i varken superettan eller allsvenskan innan han förra året tog sig an uppgiften.

Men trots att han saknade erfarenhet av att träna ett lag i näst högsta serien blev det succé direkt. Jimmy Thelin förde laget till sin bästa placering i klubbens historia på över 40 år när J-södra slutade fyra i superettan förra året. I år är han med och för J-södra tillbaka till allsvenskan efter 46 år i läger serier.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.