Trots höjd hotbild när det gäller terrordåd är besökarna på Dreamhack lugna. Foto: Jonatan Nilsson

Höjd säkerhet på Dreamhack – men besökarna oroar sig inte

Uppdaterad
Publicerad

Terrordådet i Paris och en höjd risk för attentat i Sverige gör att världens största datormässa Dreamhack höjer sin säkerhet. I helgen väntas drygt 20 000 besökare till Elmia.

– Vi har förändrat en del i säkerhetsarbetet. Det blir annorlunda kontroller, fler visitationer och mer kontroller av vad som förs in, säger Fredrik Nyström på Dreamhack.

Det kommer också att vara fler vakter och poliser som kommer att synas på festivalen, som brukar ha cirka 20-25 000 besökare och flera miljoner som följer eventet online.

Polisen kommer att ha personal avdelad som bara jobbar med Dreamhack. Hur många det är i år vill presstalesmannen Lasse Johansson inte gå ut med. Polisen och arrangörerna har haft diskussioner kring hur det ska arbetas med säkerheten.

Är säkerheten tillräcklig?

– Utifrån det vis ser nu så känner vi att det är så, säger Lasse Johansson.

Lugn mamma

Och de besökare vi träffar på festivalen är inte särskilt oroade för att ett terrordåd ska inträffa.

– Det är något man har funderat på, men inte oroat mig över, säger Anna Skördare från Strängnäs som är på plats för att hjälpa 14-årige sonen Alfred med att få upp datorn.

Varför är du  inte orolig?

– Man kan inte gå runt och oroa sig över livet, livet måste fortsätta.

Sonen Alfred Skördare märkte av den skärpta kontrollen när han skulle komma in.

– Det kollade mer än senast vad jag tog in för grejer.

Oroliga föräldrar

15-årige Tim Sandberg hade åkt från Växjö med några kompisar tidigt på torsdagsmorgonen. Han och föräldrarna hade diskuterat risken för ett terrordåd och föräldrarna var oroliga för att låta honom åka.

– Det har de varit, men de vet att jag vill åka hit så jäkla mycket, så de låter mig göra det, säger han.

Och arrangörerna har fått en hel del samtal från besökare som varit oroliga för säkerheten.

– Vi har fått en del telefonsamtal och mejl från personer som varit oroliga eftersom Dreamhack är ett stort evenemang. Men med de åtgärder vi gjort och har kommunicerat till dem verkar de lugnade. Förhoppningsvis kan de precis som vi känna sig nöjda med det sätt vi jobbar med säkerheten, säger Fredrik Nyström.

Tror du att det förhöjda terrorhotet i Sverige kommer att påverka besöksantalet?

– Förhandsintresset har varit lika stort som tidigare, men vi får se hur det blir i efterhand helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.