Foto: privat

Hundratals demonstrerade för att flicka ska få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket planerar att utvisa en 18-årig flicka till Burundi. I samband med lördagens manifestation lämnade flera av de hundratals demonstranterna rosor med meddelanden vid myndighetens dörr.

Idag slöt hundratals personer upp för en manifestation i Jönköping till förmån för att en 18-årig flicka som hotas av utvisning till Burundi ska få stanna. Flickan har bott i Malmbäck utanför Nässjö i flera år och det är många som berörts av hennes öde.

Flickans folkgrupp anses vara ohyra

När flickan var två år mördades hennes familj. Hon tillhör folkgruppen tutsier, ett folk som anses vara ohyra som ska utrotas i hemlandet Burundi. I fyra år har hon nu levt i Småland, fått ett liv, en familj och vänner. Hon har lärt sig språket och läser sista året på omvårdnadsprogrammet. Hennes dröm är att bli sjuksköterska.

Men nu har Migrationsverket beslutat att utvisa henne till Burundi där hon inte har någon eller något. De som slöt upp för henne idag tror att det enda som väntar henne är en säker död i hemlandet.

Lyckad demonstration

Under lördagen hölls tal av engagerade och ett brev som hennes familjehemsföräldrar skrivit lästes upp.

Därefter avgick demonstrationståget mot Migrationsverket från Hovrättstorget. Många hade rosor med sig med meddelanden som placerades utanför Migrationsverkets dörr.

– Under tiden tog vi in namnunderskrifter utöver vår internetinsamling som jag startat och nu har vi över 6.300 namn i protest mot att min vän ska utvisas, berättar en av arrangörerna Alma Gard för SVT Nyheter Jönköping.

”Det handlar om liv och död”

Alma Gard och de andra som anordnat demonstrationen är nöjda och tror på en förändring, vilket även familjen nu gör.

– Vi är så tacksamma att så många kom och vill vara med och göra skillnad då det handlar om liv och död för vår vän men även för andra burundier, avslutar Gard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.