Ingen överklagan av Öxnehagadom

Uppdaterad
Publicerad

Trots att åklagaren i målet om skotten på Öxnehaga i Huskvarna i somras, var mycket kritisk mot hovrättens dom, väljer hon att inte överklaga till Högsta Domstolen.

Hon berättar att hon vänt sig till Utvecklingscentrum, vilken är åklagarnas expertinstans, och där har det konstaterats att det vore tämligen meningslöst att försöka få HD att ta upp fallet.

– Det handlar om bevisvärdering och eftersom inga nya bevis tillkommit så är chanserna inte stora att HD skulle ta upp målet. Därför väljer jag att inte gå vidare, säger åklagare Pernilla Törsleff.

Svår och otydlig

Hon poängterar dock att hennes kritik mot domen står kvar.

– Den är otydlig och svår att förstå men jag får ändå respektera den.

Hovrätten sänkte straffen kraftigt för de två åtalade männen, från tio års fängelse för mordförsök till fyra månader,  respektive åtta månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling till dagsböter.

Har erkänt

En av männen, den som fick längst straff, har erkänt att han sköt flera skott, men hovrätten gjorde ändå bedömningen att flera kunde vara inblandade och sänkte straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.